13. Smotra folklora u Viljevu “Od konoplje i lana vreća tkana”

13. Smotra folklora u Viljevu “Od konoplje i lana vreća tkana”

“Od prediva konoplje i lana nasta vreća viljevačka tkana. Noga bosa i vreća istkana to je ponos starih viljevčana.” Tim stihovima, posvećenima simbolu Viljeva – viljevačkoj vreći, započeo je središnji dio 13. smotre folklora „Od konoplje i lana vreća tkana”.

Smotra je u Viljevo dovela osam gostujućih društava koja su se zajedno sa domaćim KUD-om „Đeram” predstavila u svečanom mimohodu i nastupom na pozornici u centru mjesta.

Vilječani su i ovoga puta iz starih škrinja izvadili pomno čuvane vreće, tkanice i nošnje i njima ukrasili kapije i prozore. Također, pokazali su svoju tradicionalnu gostoljubovost iznijevši pred kuće okrjepu za goste.


- Prva smotra folklora Od konoplje i lana vreća tkana održana je 2008., a njezin je cilj, kako je rekla voditeljica programa Marta Senkić, vraćanje korijenima i odavanje priznanja i poštovanja bivšim naraštajima i starim vremenima kao i običajima koje treba sačuvati za budućnost.

- Domaće Kulturno umjetničko društvo Đeram nakon kraće pauze ponovo je aktivno. Ima šezdesetak članova i spada među najmlađa društva na području Slavonije s prosjekom ispod dvadeset godina - istaknula je predsjednica društva Leonarda Perasić, koja je izrazila zadovoljstvo što se upravo mladi zanimaju za tradicijsku baštinu i njeno očuvanje.

Na smotri su osim „Đerma” nastupila kulturno umjetnička društva „Slavonac” Podravska Moslavina, „Sveta Ana” Radikovci, „Zeleni gaj” iz Gaja, Muška pjevačka skupina „Bocanjevački pajdaši” iz Bocanjevaca, Kulturno umjetnička udruga „Franjo Ebling” iz Svetoga Đurđa, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Slavonija” Jakšić, Hrvatsko kulturno društvo „Podgoračani” iz Podgorača i Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci” iz Osijeka.

Nakon nastupa društava domaćine i goste je zabavljao Tamburaški sastav „Garavi”.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije