Istraživanjem do povijesne monografije općine Viljevo

Istraživanjem do povijesne monografije općine Viljevo

Na inicijativu Alena Tibinca predsjednika udruge „Borislav” iz Kapelne i načelnika općine Viljevo Dominika Kneževića održan je inicijalni sastanak s ciljem sveobuhvatnog povijesnog istraživanja naselja na području općine Viljevo. U projekt bi bili uključeni Hrvatsko etnološko društvo te Muzej Slavonije iz Osijeka kao koordinator.

Alen Tibinac je rekao kako bi projekt trebao biti podijeljen u tri faze, a prva bi bila grupno kazivanje te pojedinačni kontakti s kazivačima, kao i prikupljanje svih ostalih dostupnih materijala iz svih etnoloških i povijesnih područja kao što su pjesme, plesovi, običaji prilikom radova i vjerskih blagdana, priče, bajke, legende te istraživanje stanovništva kroz crkvene knjige, dostupne stare fotografije i slično.

Načelnik Dominik Knežević upozorio je kako bi sa projektom trebalo krenuti što ranije budući da je živih kazivača sve manje te obećao financijsku pomoć općine, dodavši da se za takav projekt može aplicirati i na europske fondove.

Voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Tünde Šipoš – Živić smatra da bi uz studente Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta iz Zagreba, zbog opsežnosti posla na projektu trebali sudjelovati i volonteri, tim više što se radi o opsežnom poslu koji bi mogao trajati i više godina. Ona je također donijela primjere anketnih i ostalih materijala koji bi se mogli umnožiti i već za nekoliko dana krenuti s početkom istraživanja koja će voditi krajnjem cilju, a to je povijesna monografija naselja na području općine Viljevo. Ona bi bila važna ne samo za valorizaciju etnološke i kulturne baštine nego i kao podloga za neke druge naprimjer turističke projekte.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije