U obilježavanju 32. obljetnice akcije Baranja sudjelovao predsjednik Milanović

U obilježavanju 32. obljetnice akcije Baranja sudjelovao predsjednik Milanović


Mimohodom i polaganjem vijenaca u spomen poginulim braniteljima, u Belišću je obilježena 32. godišnjica akcije 107. brigade Hrvatske vojske “Baranja”, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je ovo operacija za koju hrvatska javnost slabije zna, ali je vrijedna pamćenja.

U pokušaju oslobađanja dijela tada okupirane Baranje, s kojeg su svakodnevno granatirana područja Valpova i Donjeg Miholjca, poginulo je 15, a ranjeno 85 pripadnika ove brigade.
Predsjednik Milanović rekao je da ta akcija nije završila onako kako je planirano, ali su “neke lekcije izvučene za kasnije, i na njima su građene neke buduće pobjede”.

Istaknuo je kako je ovo bila “prva ozbiljnija i ambicioznija akcija nakon Sarajevskog primirja u travnju 1992. godine, a nakon toga su uslijedile hrvatske pobjede”.

Ovo, na žalost, nije bila pobjeda, ali je vrijedno pamćenja i da se o tome više govori jer postoje neki događaji iz Domovinskog rata, koji su nepravedno gurnuti u stranu, a operacija “Baranja” je jedan od njih, poručio je predsjednik Milanović.
 
Vijenac je položio i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić.
 
- Danas se s pijetetom i uvažavanjem sjećamo 15 poginulih pripadnika 107. brigade HV-a, “Vukova s Drave” koji su s nevjerojatnom hrabrošću i odlučnošću krenuli u akciju oslobađanja ovog dijela hrvatskog teritorija. Ti su nesebični vitezovi nastojali zaštititi svoje domove, obitelji i sugrađane svakodnevno izložene granatiranju srbočetničkih snaga s područja Baranje. Tog su jutra, na današnji dan 1992. godine, odlučno krenuli u akciju, no nažalost, nešto je krenulo po zlu i 15 je hrvatskih sinova izgubilo život, dok ih je 85 ranjeno. Upravo zbog toga, zbog sna koji oni nisu ostvarili i posljednje želje koju smo mi dočekali tek mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i Baranje, naša je dužnost doći ovdje svake godine i pokloniti se žrtvi koju su podnijeli za neovisnu Hrvatsku – kazao je Lukić.   
 

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije