Stjepan Birović, novi predsjednik Obrtničke komore OBŽ

Stjepan Birović, novi predsjednik Obrtničke komore OBŽ

Na razini Republike Hrvatske djeluje Hrvatska obrtnička komora koja predstavlja samostalnu stručno-poslovnu organizaciju obrtnika. Komora je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtnika pred državnim tijelima. Članstvo u HOK-u je obvezno.

Na razini županija djeluju područne obrtničke komore . U Republici Hrvatskoj djeluje 20 područnih obrtničkih komora i komora grada Zagreba. Na razini gradova djeluju udruženja obrtnika čija je zadaća promicanje, usklađivanje i zastupanje zajedničkih interesa obrtnika na području jedne ili više jedinica lokalne samouprave. Udruženja obrtnika osnivaju se na teritorijalnom i strukovnom načelu, a članovi su područne obrtničke komore. U Republici Hrvatskoj djeluje 114 udruženja obrtnika. Jedno od udruženja djeluje i u Donjem Miholjca. Dugogodišnji predsjednik miholjačkog udruženja bio je Stjepan Birović. Zahvaljujući, prije svega velikom iskustvu u komorskom radu u listopadu prošle godine izabran je za novog predsjednika Obrtničke komore Osječko baranjske županije.

Prema stanju s kraja protekle godine na području županije bilo je aktivno 5493 obrta i preko 10.000 osiguranika koji djeluju iz obrta.

Na području županije kao i cijeloj Hrvatskoj deficitarni su stari i tradicijski obrti te pogotovo obrti u području građevine, ali i nekih uslužnih djelatnosti.

Veliki zamah u razvoju obrtništva očekuje se izgradnjom obrtničke škole u Sisku koju će sa 60 milijuna eura financirati Europska unija.

Birović je posebno istaknuo pogodnosti koje obrtnici mogu koristiti posredstvom komore kroz ugovore s različitim poslovnim subjektima prije svega isporučiteljima energenata. Tako naprimjer obrtnici zahvaljujući djelovanju komore plaćaju najjeftiniju struju u Hrvatskoj.

Uz besplatne edukacije komora obrtnicima na lokalnim, regionalnim i međunarodnim sajmovima financira do 50 posto troškova izložbenog prostora.

Velika prigoda za promociju hrvatskih obrtnika biti će u ožujku kada se u Münchenu održava najveći obrtnički sajam u svijetu sa 1000 izlagača iz 60 zemalja.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije