Sjećanje na poginule u akciji Baranja

Sjećanje na poginule u akciji Baranja

Danas se navršava 31. obljetnica akcije „Baranja” 107. brigade Hrvatske vojske u kojoj su u borbi za „baranjski trokut” poginuli pripadnici brigade Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Slavko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupčić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić te trojica vojnika treće, tzv. Miholjačke bojne Mirko Culek, Mirko Šimara i Josip Vrbanić, a četiri dana prije prilikom iskrcavanja na lijevu obalu Drave poginuo je Tihomir Kamba. Uz petnaest poginulih 85 pripadnika brigade bilo je ranjeno. U akciji je sudjelovalo 1800 hrvatskih vojnika.

U vrijeme akcije snage 107. su držale dio teritorija u Baranji uz Dravski nasip, dok su istodobno srpske snage potpomognute vojskom JNA utvrđivale svoje položaje i protjerale iz Baranje nesrpsko stanovništvo.

Akcija je ispočetka bila više nego uspješna, tako da su hrvatske snage kontrolirale 70 posto dužine nasipa na lijevoj obali Drave od Torjanaca do Repnjaka, pa su srpske snage počele bježati. Usred akcije stigla je naredba iz Zagreba kojom se napad prekida, tako da je topnička podrška izostala, a zapovjednik Zapovjednog područja Osijek, general Karl Gorinšek je smijenjen.

Toga dana prisjetili su se veterani treće bojne i članovi njihovih obitelji koji su položili vijence na spomenicima palim braniteljima u Podravskoj Moslavini i Donjem Miholjcu.

U ime gradske vlasti nazočnima se obratio gradonačelnik Goran Aladić zahvalivši se svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje suvremene Hrvatske.

Gostujući u programu Radija Donji Miholjac zapovjednik III voda III bojne 107. Ivan Crnčan-Brko se na emotivan način prisjetio pogibije suborca Mirka Culeka i Mirka Šimare s kojima je sudjelovao u pokušaju osvajanja neprijateljskog bunkera. Govoreći o tadašnjem položaju Hrvatske vojske Ivan Crnčan je istaknuo kako su branitelji krenuli u rat za oslobođenje bez nekog formalnog vojničkog znanja, ali s velikim srcem i željom za slobodnom Hrvatskom.

Svečanost obilježavanja 31. obljetnice akcije Baranja nastavila se kod lugarnice Medrović, a vojni protokol polaganja vijenaca održan je kod spomenika palim braniteljima u Baranji.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije