Igra kolo na sokaku u Beničancima

Igra kolo na sokaku u Beničancima

Šest kulturno-umjetničkih, folklornih društava i ansambala predstavilo se na 17. smotri folklora „Igra kolo na sokaku”, koju je održalo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Biseri Slavonije” Beničanci. Uz domaćine, svoje običaje, pjesmu, ples i nošnje predstavili su KUD „Podravac” iz Čađavice, Kulturni centar „Klasje” iz Privlake, Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci” Čakovec i „Seljačka Sloga” Nedelišće te Folklorni ansambl „Panonija” iz Tuzle.

- KUD Biseri Slavonije ove je godine aktivno radio na prikupljanju podmlatka tako da sada ima dvadesetak novih, mlađih članova - s velikim zadovoljstvom je istaknuo predsjednik Josip Bračun. U društvu su prošle godine nabavili bunjevačku nošnju, a ove godine planiraju obnoviti i nošnju za odraslu folklornu skupinu.

Najbrojnije društvo na smotri bio je Folklorni ansambl „Panonija” iz Tuzle, koji ima oko 150 članova, a izvodi osuvremenjene verzije folklora iz raznih djelova Bosne i Hercegovine. Nastupaju uglavnom u BiH i zemljama u okruženju.

KUD „Podravina” Čađavica izvodi pjesme i plesove uglavnom s područja sjeverne Hrvatske, a na smotri su se predstavili spletom Posavina.

Kulturni centar Klasje iz Privlake jedno je od rijetkih društava koje ima svoju smotru u vrijeme korizme. U prošloj godinu imalo je 26 nastupa, seminara, izlaganja i izložbi. Kulturno umjetnička udruga „Seljačka sloga” Nedelišće osnovana je još davne 1937. godine te uz folklornu i tamburašku skupinu ima i kazališnu družinu i puhački orkestar. Nastupali su na svim većim smotrama u Hrvatskoj te u Sloveniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Austriji, Italiji, Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj i Makedoniji. Imaju svoju smotru Međimurske popevke, koja je 2013. uvrštena na popis Hrvatske nematerijalne baštine, a pet godina poslije i na popis UNESCO-a.

Smotra je u Beničancima, nakon svečane povorke održana u društvenom domu, a sve sudionike pozdravio je Stjepan Živković, načelnik općine Magadenovac. Općina je bila i generalni pokrovitelj smotre.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije