Ulaganja u župi sv. Martina

U Župi sv. Martina biskupa Podravski Podgajci u protekloj su godini, uz redovita održavanja svih šest objekata - četiri crkve, pastoralnog centra i župne kuće, nastavljeni radovi na obnovi crkve sv. Jurja u Svetom Đurđu.

Sredstvima dobivenim od Ministarstva kulture u iznosu 100 tisuća kuna postavljena je izolacija i pripremljeno sve za postavljanje poda u crkvi – istaknuo je, između ostalog, u prvom Župnom pismu kojeg su vjernici dobili prilikom blagoslova obitelji župnik Siniša Paušić.

On je istaknuo kako su uz dopuštenje Konzervatorskog ureda i našeg Nadbiskupa na dar dobiveni oltar iz Župe i samostana u Orebiću na poluotoku Pelješcu uzidali kao glavni oltar crkve. Također su ponovo uzidana dva bočna oltara u vrijednosti 60 tisuća kuna. - Te smo radove snosili sami kao Župa i još ih nismo u cijelosti isplatili – istaknuo je župnik Paušić.

Nadalje, unutrašnjost crkvi obogaćena je vrijednim darovima vjernika. U sve četiri crkve, u Svetom Đurđu, Podravskim Podgajcima, Bočkincima i Črnkovcima postavljeni su novi razglasi te je obnovljeno i pozlaćeno sve liturgijsko posuđe, ukupno pedeset predmeta, nabavljene su nove liturgijske knjige, novi misali, te desetak novih misnica za sve četiri crkve. Nabavljena su nova klecala kao i oltarni svijećnjaci te križ u Bočkincima. U Črnkovcima je postavljena nova LED rasvjeta i dva klima uređaja, a u Podravskim Podgajcima i Bočkincima sva su rasvjetna tijela zamijenjena LED svjetiljkama kojima su uvelike smanjeni računi za električnu energiju.

Župnik Paušić ističe kako su pokušali urediti i obnoviti okvire oltarnih slika, no nakon pregleda stručnjaka pokazala se nužnost potpune restauracije. - Budući da su sve oltarne slike u crkvama stare više od dvjesto godina, s vremenom i podosta oštećene, odlučili smo se na ovaj važan zahvat kako bismo sačuvali naše najveće duhovno, ali i kulturno blago - naglasio je Paušić. Do sada su obnovljene dvije slike iz Podravskih Podgajaca – Raspeće i Blažena Djevica Marija, a ostaje obnoviti još sv. Martina, sv. Jurja, sv. Lovru i sv. Augustina.

 

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.