Sjećanja na poginule branitelje

Sjećanja na poginule branitelje

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika poginulim braniteljima, u Donjem Miholjcu obilježena je 27. obljetnica Akcije Baranja.

- Iako se početkom proljeća 1992. godine najavljivalo primirje između srbočetničkog agresora i Hrvatske vojske, dolaskom mirovnih snaga, mi smo znali da se primirja krše, što je potvrđeno vojnim djelovanjima s lijeve strane Drave u kojima je četiri dana prije akcije Baranja poginuo branitelj treće bojne Tihomir Kamba. Otvorene provokacije neprijatelja rezultirale su zapoviješću Operativne zone da se krene u oslobađanje baranjskog trokuta cijelom linijom. Nakon prebacivanja preko Drave, ljudstva i tehnike, rano ujutro 3. travnja krenulo se u napad - prisjetio se Dragutin Lazar, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Donjeg Miholjca i susjednih općina.

On je posebno naglasio visoku motiviranost vojnika koji su, unatoč primirju koje je bilo izvjesno, beskomromisno krenuli u oslobađajuću akciju, koja je nakon početnog uspjeha prekinuta, najvjerojatnije zbog tadašnjih političkih okolnosti.

Nažalost, u toj akciji poginula su četiri branitelja 3. tzv. "miholjačke bojne": Josip Vrbanić, Željko Tomić, Mirko Šimara i Mirko Culek.

- Ne dozvolimo da se žrtva onih koji su dali svoj život za domovinu zaboravi - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Goran Aladić.

Molitvu za sve poginule, na svečanosti kod spomenika poginulim braniteljima u Parku Matice Hrvatske, vodio je donjomiholjački župnik Josip Antolović.

Obraćajući se obiteljima poginulih i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod spomenika palim braniteljima, kod lugarnice Medrović na baranjskom nasipu, ratni zapovjednik 107. brigade, umirovljeni brigadir Miroslav Štargl je rekao: "Vojnici kojih se danas prisjećamo poginuli su s oružjem u rukama. Žrtvujući svoj život ostvarili su svoj san - neovisnu državu Hrvatsku. Međutim, upitno je da li se to za što su se borili i ostvarilo. Na nama je i mlađim naraštajima da to i ostvarimo!"

Nakon svečanosti i odavanja počasti poginulim braniteljima 3. bojne 107. brigade HV u Podravskoj Moslavini, Donjem Miholjcu i na Baranjskom nasipu, donjomiholjački veterani pridružili su se svečanom obilježavanju akcije uz vojni protokol kod spomenika 107. brigade na lijevoj obali Drave.  

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije