Koncert na orguljama

 

EDMUND BORIĆ-ANDLER rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama JaroslavaTume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, AdventFesta ukatedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin

2010.

2013. godine mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. godini u izdanju Cantusa izašao je CD „Cantus Miroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja.

Godine 2015. dobitnik je diplome Milka Trnina HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.

Bruno Philipp (Zagreb, 1978). Prema sudu glazbene kritike jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M.Arrigonona, W.Boeykensa, A.Paya, A.Brandhofera, T.Friedlia, P.Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika PAPANDOPULO 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M.Makar, N.Njirić, J.Magdić, T.Uhlik, D.Bobić, O.Jelaska. Njegove izvedbe često su praćene radio kritikom, baš kao i TV zapisom. Godine 2009. položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi 'Croatia records' promovirao je nosač zvuka 'Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi'. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Od 2011. godine  aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije 'Glazbena kutijica' Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Sudionik je međunarodnih seminara glazbenih pedagoga, a njegova dva stručna rada objavljena su u 'Zborniku radova' .

Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi'Blagoje Bersa' i vanjski suradnik na  glazbenoj školi 'Vatroslav Lisinski' u Zagrebu.

 

 

Koncert u Donjem Miholjcu 22. rujna 2019. nedjelja

Župna crkva Sv. Mihaela Arkanđela

 

Nastupaju:

Bruno Philipp, klarinet

Edmund Andler-Borić, orgulje

 

Program

 

Giuseppe Tartini ( 1962-1770) Concertino za klarinet i orgulje 
-Grave
-Allegro molto
-Adagio
-Allegro risoluto

Andrija Motovunjanin (cca 1480-cca 1539): Frotola

Anonimus / Hrvatska 18. st.: Tri jednostavačne sonate iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu

Tomaso Albinoni (1671 - 1751):  Adagio iz koncerta za obou i gudače br.9 u d molu

Georg Friedrich Handel (1685-1759): Passacaglia u g-molu

Miroslav Miletić (1925): Elegija za klarinet i orgulje

 

Baldassare Galuppi ( 1706-1785): Sonata in d

                                                      Andante-Allegro-Adagio-Allegro spirituoso

 Johann Sebastian Bach (1685-1750): Koral 'Jesus bleibet meine Freude'  BWV 147

 Benedetto Marcello (1686-1739): Sonata u F-duru

Alessandro Marcello (1673-1747): Koncert u d-molu za klarinet i orkestar
                                                        Allegro/  Adagio/ Presto                                                                     

Koncert organiziraju:

Grad Donji Miholjac/ Turistička zajednica grada Donjeg Miholjca/ Župni ured Donji Miholjac

Pokrovitelj koncerta: Ministarstvo kulture

 

 

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.