Priopćenje županijskog Stožera CZ

Stožer civilne zaštite OBŽ poziva građanna nastavak odgovornog ponašanja

Danas je održana redovita sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u užem sastavu, a potom su pred javnost iznijeti zaključci te nove informacije i preporuke za područje Osječko-baranjske županije.

 - Situacija kod nas na sreću nije eskalirala, sve službe rade svoj posao i za sada je sve pod kontrolom. Zahvaljujem se medicinskom osoblju, policiji i svima koji rade da olakšaju novonastalu situaciju stanovnicima naše Županije i naravno svima onima koji se odgovorno ponašaju i poštuju mjere i preporuke Županijskog i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Važno je napomenuti da nema potrebe za panikom i kupovinom velikih zaliha hrane, pridržavajte se mjera zaštite kako bi se prekinuo lanac širenja zaraze, ponašajte se odgovorno kao i do sada - poručio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Dodao je i kako sve informacije mogu dobiti na Internet stranicama Osječko-baranjske županije, osobito starije osobe kojima je preporučeno da nepotrebno ne napuštaju svoje domove.

 - Trenutno stanje je da i dalje imamo 7 pacijenata, a od 16 uzoraka poslanih jučer na testiranje, svi su negativni. Danas šaljemo još 24 uzorka na Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević - rekao je dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Zubčić je istaknuo i kako je u KBC-u Osijek smanjen broj pacijenata dok se za hitne slučajeve poput onkoloških pacijenata liječenje nastavlja redovitim putem. Uspostavljeni su i dodatni kapaciteti s respiratorima koje će KBC Osijek i dalje proširivati. Opskrba krvlju za svih pet slavonskih županija je zadovoljavajuća, bolnica ima dovoljnu količinu svih krvnih grupa kao i zalihu lijekova za minimalno dva mjeseca.

 - Provode se preventivne mjere u punom sastavu, 179 osoba je trenutno pod nadzorom, od kojih 173 u samoizolaciji. Nadamo se da se bolest neće širiti dalje. Ako se svi skupa nastavimo ponašati odgovorno, vjerujem da ćemo ostati u ovako mirnoj situaciji kako je sada. U samoizolaciju će ići i jedan djelatnik koji dolazi s KBC-a Dubrava iz Zagreba - rekao je epidemiolog dr. Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

 - Policija je u posljednja 24 sata zaprimila 19 dojava o kršenju mjera samoizolacije, kod četvero je utvrđen prekršaj, dvije osobe s područja Našica, a dvije s područja Osijeka. Propisane kazne za to se kreću od 8.000 kuna naviše - rekao je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske županije Ladislav Bece i dodao novosti vezane uz prelazak granica. - Srbija i Mađarska su zatvorili granične prijelaze osim za teretna vozila, a građani koji putuju u BiH mogu samo s putovnicom.

 - Sustav prometa roba i usluga je organiziran, osigurana je karantena za sve vozače koji dolaze iz mjesta velikog rizika. Danas je Nacionalni stožer izdao nalog svim stožerima jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina da se stave u punu funkciju s ciljem organizacije života na svom području. Stožer Osječko-baranjske županije koordinira sa svim općinskim i gradskim stožerima i za sada sustav izvrsno funkcionira - rekao je Zvonko Grgec iz Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

 - Stožer zasjeda svaki dan s ljudima koji su najbitniji za trenutnu situaciju i želim ih pohvaliti za brzu i konkretnu reakciju. No, želim posebno istaknuti i pohvaliti načelnicu Općine Ernestinovo Marijanu Junušić i načelnika Općine Antunovac Davora Tubanjskog. Učinili su dodatni napor, prostor vrlo brzo stavili u karantenu i nije došlo do širenja virusa. Mjere koje smo mi kao Županijski stožer donijeli kao preporuku imaju za cilj smanjiti paniku, ali i kretanje ljudi. Riječ je o preporukama jedinicama lokalne samouprave, građanima, poslodavcima, ugostiteljima i gospodarstvenicima koji se bave trgovačkom djelatnošću - rekao je Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Slikovito je dodao kako je važno građanima napomenuti da se ne borimo protiv gladi nego protiv virusa. Ne treba praviti nepotrebno velike zalihe hrane jer odlaskom u trgovačke centre povećava se mogućnosti kontakta i širenja bolesti.

Također se zahvalio medijima s područja Osječko-baranjske županije koji točno, ažurno i bez podizanja nepotrebne panike i širenja neprovjerenih informacija svakodnevno izvještavaju javnost.  

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.